Shelly

Az európai (bolgár) Wi-Fi-s Shelly okosotthon termékek a népszerűségüket a széles körű integrálhatóságuknak és apró méretüknek egyaránt köszönhetik.


A Shelly apró pogácsareléi beszerelhetőek a hagyományos szerelvények mögé a fali aljzatba, és kis méretüknek és mindössze 17mm körüli vastagságuknak köszönhetően nem szükséges a telepítésükhöz mélyített fali aljzat sem. Számos reléjüknek kapható áramfogyasztásmérős (PM) verziója is, és népszerű a fényerőszabályozós és a 12-24V apró LED-vezérlésük is.


A gyártó 2021 végén elkezdte megújítani a termékkínálatot az új Shelly PLUS termékcsaláddal, melyben már nagyobb memóriával rendelkező ESP32-es processzor kapott helyet. Ezek egyszerűbben, Bluetooth-on keresztül párosíthatóak, több offline időzített ki/bekapcsolást is képesek eltárolni, és képesek az reléken tárolt automatizációk futtatására is. 


A szintén 2021 végi, illetve 2022-es Shelly PRO termékcsalád pedig kifejezetten az új építésű, csillagpontos vezetékezésű okosvillamossági rendszerekhez készült, hiszen a Pro termékek mind gyárilag már villamossági szekrény DIN-sínre szerelhetőek, és Ethernet/LAN porttal is fel vannak szerelve.


Minden Shelly termék Wi-Fi-s, és köztük egyre több az akkumulátorról működő, fogyasztásoptimalizált speciális IoT WiFi chip-es újgenerációs WiFi szenzor is. Mind közvetlenül a WiFi router-re kapcsolódik, működésükhöz nincs szükség egy központi egységre. WiFi AP és WiFi kliens üzemmódban is képesek működni, és beállíthatóak a gyári felhővel való működésre és helyi hálózati üzemmódra is.


Az okos otthon közösségben népszerű, mert kedvező ára mellett rugalmasan használható akár világítás, akár redőny vezérlésre, illetve akár garázskapu nyitására is. A Shelly 1 relé alkalmas öntözőrendszer vezérlésére is, és számos WiFi-s szenzort és Plug&Play okoskonnektor és okosizzót is megtalálunk a kínálatban. Egyik legújabb, 2022-es termékük a WiFi-s okos radiátorszelep.


A DIY, azaz csináld magad vonalon is a jelentős gyártók közé tartoznak, mivel alapból támogatják az ismert kommunikációs megoldások (REST API, MQTT) mellett a népszerű nyílt forráskódú otthon-automatizációs szoftvereket, és a gyári firmware-rel is egyszerűen és széles körben integrálhatóak más rendszerekkel.

2022-ben nyitnak a globális piac felé (Amerika és Kína)