Nullvezeték nélküli bekötés

Hagyományos kapcsoló esetén eddig nem volt szükség nullvezeték meglétére a kapcsolónál, mivel az csak a fázis megszakításával bontotta az áramkört. A nullvezeték csak az izzó oldaláról csatlakozott.

Ezzel szemben a vezeték nélküli okos kapcsolók/relék működéséhez szükség van áramforrásra. Ezt vagy a fázis mellett a null vezeték bekötésével (azonos nullvezeték) tudjuk elérni, vagy bizonyos esetben ennek elhagyásával érhetünk el. Vannak ugyanis olyan megoldások, ahol nem teljesen szakítja meg az elektronika az áramkört, hanem enged némi átfolyó áramot. Ez elég a vezérlő működéséhez, de a normál izzó ettől még nem fog tudni világítani.

Mivel a LED alapvetően pár voltos egyenáramú eszköz, ezért a nullvezeték nélküli megoldások alkalmazása során vibrálás, vagy halvány pislákolás is előfordulhat. Ennek kiküszöbölésére a gyártók úgynevezett bypass-okat iktatnak be az áramkörbe, mely megszűnteti a jelenséget. A jelenség amúgy nem minden LED izzó esetén figyelhető meg, jellemzően az olcsóbbak belső elektronikája érzékeny erre.