Mit mondjak a villanyszerelőnek, milyen bekötést használjunk?

Alap esetben legtöbbször szobánként egy áramkört szoktak kiépíteni, amire kerül egy kismegszakító. Ezt aztán a szobában tovább osztják a dugaljaknak és a világításnak. Ez az úgynevezett fa topológia. Persze a nagyobb fogyasztókat – mint például az elektromos tűzhely – mindig külön áramkörre kötik, külön megszakítókkal. Ez költséghatékony kábelezést tesz lehetővé.

Csillagpontos bekötés

Ezzel szemben, ma már akkor is javasolt a csillagpontos bekötés, ha jelenleg nem, de később szeretnénk épületautomatizálást bevezetni. A csillagpontos bekötésnél minden villamos fogyasztó és kapcsoló egy központi helyre van kábelezve, azaz nincsennek leágazások. Így ugyan több villanyszerelési alapanyag kerül beépítésre, de megkönnyíti a későbbi okos funkciók beépítését.

Nagyobb ingatlan esetében ez túl nagy kapcsolószekrényeket is eredményezhet. Ezen esetekben javasolt az épületrészenkénti bontás, így kezelhetőbb mennyiségű kábelezést és költségeket kapunk.

Arra ügyeljünk, hogy az erősáramú, gyengeáramú és ethernet hálózati kábelt külön csőben vezessük el, mivel a legtöbb ilyen kábel nem mehet közös védőcsőben az erősáramú vezetékkel.

Bus-os bekötés

Ha viszont már előre tudjuk, hogy valamilyen BUS-os rendszer mellett fogunk dönteni, akkor bátran válasszunk ezt a kialakítást, mely kevesebb kábelezéssel kivitelezhető. Ráadásul a népszerű KNX bus kábel erősáram mellett is húzható. A legtöbb Bus-os rendszert ráadásul ezzel a kábellel szokták szerelni.

Gondoljunk előre

Ha nem tudjuk milyen rendszer kerül beépítésre célszerű mindenhova egy plusz csövet berakatni, ebben később bármilyen plusz kábelt – legyen szó gyengeáramról vagy erősáramról – el tudunk húzni. Érdemes oda is kiállni, ahol első körben nem tervezünk villamos berendezést, de így megkönnyíthetjük a későbbi bővítést. Jó példa erre a redőny, vagy a tetőtéri ablak.

Javasolt ezen felül a megfelelő kötődobozok kiválasztása, azaz, hogy mindenhova mélyített vagy ha másra nincs mód, akkor zsebes változatok legyenek felszereve. Ugyancsak fontos, hogy a nulla vezeték minden kötőtobozba be legyen vezetve, illetve az se baj, ha a földelés is elérhető.