Mi az okos otthon?

Sokak szerint már attól okos az otthon, hogy a lámpákat mobillal vezérelni tudjuk. Ez persze nem igaz, ez még csak “Connected Home” (nincs igazából jó magyar szó rá). Okos attól lesz valami, ha valamilyen rutint átvesz tőlünk. Ez persze legtöbbször kézileg beállított, de hamarosan eljutunk oda, hogy a rendszer magától ismerje fel és állítsa be ezeket.

De mikre is gondolunk? Miért jók ezek?

Alapvetően már az érkezés pillanatában – vagy azt megelőzve – elindulhat egy olyan automatizmus, amely beállítja a személyre szabott állapotot, ami lehet megvilágítás, hőmérséklet, vagy bármi. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a távollétünkben csökkentettebb üzemmódban működik az ingatlan (alacsonyabb hőmérséklet télen). Bár ezeket takarékossági okokból szokták beállítani, valójában a nyereség itt elhanyagolható. Ezzel szemben viszont az ablaknyitásra lekapcsolt klíma az adott helységre jelentős energia megtakarítást jelenthet.

Hasonló okos megoldás a külső erőforrások hasznosítása, melyekre a komolyabb rendszerek alkalmasak: a belső hőmérsékelt növeléséhez, vagy csökkentéséhez az árnyékolástechnikát is igénybe veszi.

Megvédi az értékeinket

A másik fontos tulajdonsága az, hogy képes veszély esetén közbeavatkozni. De mit is jelent ez? Például, ha vihar közeleg, akkor behúzza az árnyékolókat, így óvva meg azokat a szélvihar okozta kártól. Másik esetben, ha csőtörés van a pincében, akkor elzárja a bejövő vízvezetéket, így előve meg hogy elússzon az egész ház.

Gondoskodhat rólunk

Idősek vagy betegek számára is nagy segítség lehet az okos otthon, mely figyel a váratlan helyzetekre. Kiugró hőmérséklet, füst vagy gáz érzékelés mellett akár a váratlan helyen abbamaradt mozgás is lehet jel a bajra. Ebben az esetben a ház képes értesíteni a megfelelő személyeket, ha nem kap a lakótól időben visszajelzést.

Persze sok más esetben is segíthet, csak a képzelet szab határt.