Mi az a Zigbee?

A ZigBee az a vezeték nélküli hálózati protokoll, amit leginkább a SmartHome eszközök használnak az egymás közötti kommunikációhoz. Támogatja a Mesh hálózatokat, azaz képes továbbítani más Zigbee eszköz információit a Gateway felé, ha az direktben nem tud vele kommunikálni. A ZigBee a Wifihez és a Bluetooth-hoz hasonlóan a 2,4 GHz frekvenciasávban működik.

Nagy előnye, hogy jóval kisebb fogyasztású, mint a Wifi, viszont emiatt kevesebb adatmennyiséget tud csak kezelni, de ez nem okoz problémát, mivel leginkább vezérlésre, státusz információkra használjuk.

Az alacsony erengiafogyasztású ZigBee használatával az eszközök akár évekig működhetnek egyetlen elemmel.

A Zigbee támogatja két eszköz direkt kommunikációját Gateway nélkül. Ezek jellemzően az előre párosított szettek, melyeket később rendszerbe köthetünk a párosításuk megszüntetésével. Ezen eszközök többsége később a Zigbee hálózaton belül ismét összerendelhetőek (binding), így érve el helyi vezérlést.

A Zigbee 3.0 verzió óta szabványosított adatokkal kommunikál, ezt megelőzően a gyártók egyéni megoldásai miatt nehezebben volt átjárható. Két fő megoldása a ZLL (Zigbee Light Link) és a ZHA (Zigbee Home Automation).

Nagy piaci előnye, hogy a hozzá szükséges elektronika olcsó, így több gyártó készít ZigBee-s eszközöket, mint z-wave-est.

A Zigbee szabványért a Connectivity Standards Alliance (korábbi nevén Zigbee Alliance) felel.