Hogyan álljunk neki az okosotthonunk kiválasztásának?

Első és legfontosabb, hogy felejtsük el a ma népszerű marketinget, ugyanis ha most ismerkedünk az okos otthonokkal, akkor félrevezető lehet, hogy mi is ez valójában.

Hogy mi is az okos otthon, az túlmutat a mobil telefonról kapcsolgatott ún "connected home"-okon. A jó okos otthon szinte észrevehetetlen és a háttérből teszi a dolgát beavatkozás mentesen. Ezt az eszközök együttműködésével érhetjük el, de nem mindegy milyen úton.

De hogyan is álljunk neki?

Első lépésben tisztáznunk kell a lehetőségeinket: van e mód teljes villanyszerelésre, vagy csak a már meglévő kiépítésre hagyatkozhatunk?

Ez alapvetően meghatározza a választható technológiák körét, ugyanis ha van mód kábelezésre, akkor javasolt valamilyen vezetékes megoldás mellett letenni a voksunkat. Ez persze nem jelenti, hogy egy gyártóhoz leszünk kötve, hiszen a közhiedelemmel szemben a vezetékes kialakítások is kellő képen rugalmasak, ráadásul igény szerint vezeték nélkül is bővíthetőek.

Ha nincs mód vezetékelésre, vagy csak minimális beavatkozással (retrofit), akkor a legkézenfekvőbb választás számunkra valamilyen vezeték nélküli technológia. Ebben az esetben is többféle lehetőség közül választhatunk igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelően.

Ha már tudjuk, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli rendszerünk lesz, akkor is még sok kérdés merülhet fel. Ilyen a mért és vezérelt eszközök köre.

Ez persze pénztárca kérdése is, de az a javaslat, hogy ne zárjunk ki eszközöket már az elején. Hiszen később is illeszthetjük ezeket a rendszerünkbe. Amire figyeljünk oda, hogy mikor megoldást választunk, az elvégzett feladatra, problémára fókuszáljunk, arra keressünk megfelelő eszközt.

Erre legjobb példa a redőny vezérlés, ahol rengeteg féle termék van, többségük beépített vezérlővel. Ezzel szemben ha okos otthonban gondolkodunk, mindig a buta redőny motort válasszuk, mely bármilyen okos otthon rendszerbe könnyebben integrálható a vezeték nélküli távirányítóval szerelt változatokkal szemben. Ráadásul ehhez is rendelhető távvezérlő, ha erre igényünk van.

Persze jól hangzik, hogy a kávéfőző lefőzi a kávét, mire kikelünk az ágyból, valójában bizonyos eszközöket nem érdemes a rendszerbe integrálni. Törekedjünk arra, hogy az egyszerű, de ismétlődő lépéseket automatizáljuk.

Sziget üzemű működés

Az is fontos, hogy ha bármi történik, akkor bizonyos eszközök működését annak a legkisebb mértékben szabad befolyásolnia. Legjobb példa erre a fűtés vezérlés: itt nem az a legjobb megoldás, hogy az okos otthon központ vezérli a kazánt, hanem hogy az csak fűtési igényt küld a termosztátnak, mely ez alapjén vezérli a kazánt. Ez azért fontos, mert ha kiesne a központ a képből, a fűtés vezérlése még analóg módon megmaradhat.

Ugyancsak hasonló a helyzet a villanykapcsolók szempontjából is. Ugyanis ha az a kör le is szakad az okos otthon hálózatról, abban az esetben is garantálni kell a villany kapcsolását a fali kapcsolóval. Szerencsére erre sok rendszer kínál megoldást.

Lesz-e biztonsági rendszer?

Ha beterveztünk biztonsági rendszert is az ingatlanba, akkor annak szenzorait az okos otthon rendszerünk is használhatja. Erre érdemes az elején gondolni, mivel rengeteg szenzor megspórolható. Bizonyos riasztó rendszerek ráadásul rendelkeznek kültéri kamerákkal is, így ezeket sem kell külön beszereznünk.

Arra viszont mindenképpen ügyeljünk, hogy a riasztó rendszer képes legyen ellátni a feladatát az okos otthon rendszer nélkül.

Ha nem tervezünk külön távfelügyeletbe kötött riasztó rendszert, akkor lehetőségünk van arra, hogy ezt a feladatot az okos otthon rendszerünk is ellássa.

Mennyire akarunk belefolyni a rendszer lelki világába?

Építhetjük okos otthonunkat teljesen az alapoktól mi magunk is, vagy csak a kész bolti eszközök rendszerbe integrálására szánhatjuk el magunkat. Arra azonban figyeljünk, hogy hivatalosan csak a szakképzett és a megfelelő engedélyekkel rendelkező villanyszerelő nyúlhat az erős áramú vezetékezéshez. Ugyancsak fontos, hogy ebben az esetben rengeteg utánaolvasásra, konzultációra lehet szükségünk.

Ha viszont telepítő segtségét vesszük igénybe, akkor sem feltétlenül leszünk elzárva a későbbi egyedi beállításoktól. Ebben az esetben – a megfelelő gyakorlattal rendelkező – telepítő, könnyebben a mi igényeinre tudja szabni az ingatlan automatizálásait. A telepítő bevonása azt is magával hozza, hogy olyan automatizálások is bekerülhetnek a rendszerbe, melyre a megrendelő nem biztos hogy gondolt. Tehát igaz, az a mondás, hogy: "A gyakorlat teszi a mestert".

Integrálhatóság

Akár vezeték nélküli, akár vezetékes rendszert is választunk, fontos, hogy az egyes modulok és a központ is könnyen integrálható legyen más rendszerekkel. Ennél törekedjünk a lokális megoldásokra, de pár – nem kritikus – eszköz esetén a felhős megoldás is járható út.

Amikor kiválasztjuk okos otthon rendszerünket, akkor mindig nézzük meg, hogy az adott technológiák közül melyek támogatottak. Vezetékes vonalon ilyen a Dali, a 0-10V, DMX, KNX, RS485, Modbus, CAN bus, 1-Wire, Wiegand, illetve egyebek.
Vezeték nélkül az EnOcean, Z-Wave, Zigbee, Thread, Bluetooth, Lora, RF, Infra, stb. .
Ezek közül minél több integráció elérhető, annál több lehetőségünk van a későbbi bővítésre, sőt már a kezdetekkor sincs annyira megkötve a kezünk. Sok esetben egy egy feladat ellátására más-más gyártó megoldása bizonyul a legjobbnak, így nem ritka a hibrid rendszer, ha okos otthonról van szó.

Feltöltés folyamatban...